La consulta del Dr. Masgrau

Primum non nocere

Aquest antic precepte d’Hipòcrates, pare honorari de la medicina, defineix els fonaments de la millor de les medicines. Primer no fer mal és donar prioritat als tractaments innocus i ajudar la naturalesa del propi pacient a sobreposar-se a la malaltia.

Els avenços en cirurgia, en la indústria químico-farmacèutica i en tecnologia mèdica han relegat a segon pla les medicines tradicionals, fins i tot en els àmbits que han demostrat la seva eficàcia des de fa segles. I ho segueixen demostrant avui.

El Dr. Miquel Masgrau i Bartis es llicencià en medicina i cirurgia a l’Universitat de Barcelona. Després de practicar la medicina oficial a l’Hospital de Sant Pau, s’introduí al món de la bogeria fent de metge a la Clinique Psiquiatrique de la Borde (França). S’interessà per la història de la medicina amb una beca de la Fundació Calouste Goulbenkian (Portugal) i, més tard, s’endinsà en l’antropologia mèdica a l’Amazònia (Brasil).

El Dr. Masgrau

La pràctica de la medicina rural al Cabrerès (Barcelona) va moure’l a eixamplar l’art de sanar amb la medicina de l’Extrem Orient: viatjà a l’Índia; assistí a l’escola de medicina tradicional de l’antic regne de Siam, el temple Wat Phra Jetubon; estudià i practicà la medicina xinesa al costat de metges tradicionals a Hong Kong i Taichung (Taiwan), i a l’Hospital de Medicina Tradicional Xinesa de Pequín.

Aplicà les tècniques oriental a medicina estètica (Hawai) i a la medicina esportiva (metge de la selecció espanyola de waterpolo fins Barcelona-92). Des de 1985 sintetitza tota aquesta experiència en el seu gabinet de medicina general a Barcelona.

Anecdotari mèdic