Oli de cop: Les virtuts de l’herba de Sant Joan

La salut és cosa tevaAlimentació i dietes

És un remei tradicional, que es prepara amb la flor d’una planta que se la coneix amb molts noms: herba de cop, hipericó, herba de Sant Joan; també li diuen herba militar perquè va molt bé per a les ferides. Els castellans li diuen corazoncillo, perforata, perforada perquè té fulles com foradades… del nom botànic hypericum perforatum.

L’oli de cop s’obté posant a macerar aquestes flors dins una ampolla amb oli d’oliva i deixant-la a sol i serena uns 40 dies, després d’aquest temps es cola. Convé distribuir l’oli en potets de vidre opac per poder-ne disposar en varies ocasions, atès que una vegada obert el pot va perdent puixança. L’efecte dura ben bé dos anys.

L’herba de cop es troba fàcilment als marges dels camins i allà on la terra ha estat masegada  Cal tallar les flors, sense malmetre la planta, un migdia assolellat pels volts de Sant Joan. Per fer un litre d’oli de cop només calen un parell de grapats de summitats florides, però si se’n hi posen tres o quatre, millor. Cal anar en compte no agafar-la en terres que hagin estat tractats amb herbicides.

Aplicacions

L’utilitat tradicional de l’hipericó a Catalunya és en forma d’oli, i s’aplica per minimitzar les conseqüències dels cops; però també es pot usar en altres circumstàncies. L’hiperic té propietats molt diverses: és antiinflamatori i antisèptic, impedeix l’infecció. Té una acció antiviral, pel virus herpes, la varicel·la, etc. cicatritza, estimula la circulació de la sang, i elimina els hematomes.

Des que fa uns quants segles se li va treure l’extracte i els seus components actius es varen dissoldre en l’oli, ha estat molt utilitzat i segueix essent, pel que fa la meva experiència en medicina esportiva i en traumatologia  molt més eficaç que qualsevol altre producte sofisticat de laboratori  És molt eficaç, doncs, a l’hora de guarir les trompades i ferides, tant de les persones com dels animals. Les nafres a les cames i les úlceres de les persones grans conseqüència d’estar llargues estones sense moure’s són altres aplicacions d’aquest oli. Als nens petits també se’ls fan fregues a la panxa amb oli de cop per tranquil·litzar-los i calmar els dolors abdominals. També es beneficiós per la neuràlgia del trigemin, i s’aplica fent fregues al territori afectat i/o en forma d’infusió. També s’ha fet servir en cosmètica, per quan la pell es va pansint, l’oli l’estimula i la regenera.

De l’hipericó es diu que és l’àrnica dels nervis, que és l’àrnica de l’ànima. Les paraules que fereixen, fan més mal que les llances diu un proverbi xinès; així que de la mateixa manera que serveix per les batzegades físiques també serveix per les psíquiques, i dóna una fortalesa que permet sobreposar-se als els moments difícils.

La infusió d’hipèric

L’herba de Sant Joan havia estat molt emprada en medicina tradicional; es pot dir que gairebé totes les cases de pagès l’utilitzaven, també és una herba molt freqüentment utilitzada en medicina natural. A Alemanya, per exemple, on hi ha una tradició naturista molt arrelada, s’usa fa molts anys i amb molt èxit, no només pels cops sinó que també en forma d’infusió de les flors seques. És un remei excel·lent per malalties dels nervis, així com per les neuràlgies, el nerviosisme i concretament pel desànim, l’angoixa i l’insomni. També se’n pot prendre per a les úlceres d’estómac i per a les gastritis i problemes d’estómac en general. Aquesta tisana és també beneficiosa per a les criatures que pateixen incontinència d’orina, terrors nocturns i mals sons, sense ser hipnòtic dóna una bona qualitat del son. S’ha de prendre durant un llarg període de temps perquè els resultats es vagin manifestant, ja que és un remei molt suau, si bé el seu efecte és notori. Darrerament fins i tot ha estat molt utilitzada per a la depressió, fins al punt de competir amb la tan publicitada píndola de la felicitat, esdevenint una mena de Prozac natural amb el que es poden obtenir els mateixos resultats sense els efectes secundaris del fàrmac. En tot cas, com antidepressiu, l’hipèric és excel·lent per les depressions hivernals però no és tant convenient per a l’estiu, ja que amb el sol pot fer sortir taques a la pell.

2 comentaris. Leave new

 • He cogido el covid, con síntomas leves, mucosidad y molestias de garganta.
  Para suavizar las molestias de garganta he utilizado , miel y limón, jengibre y aceite hipérico, el aceite ha sido muy eficaz.
  Desde hace tiempo elaboro todos los años aceite hipérico.
  Un saludo.
  Jesús

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.
You need to agree with the terms to proceed

Continguts relacionats