Conjuntivitis

La salud en tus manos

La conjuntivitis, malgrat el seu nom, no sempre és infecciosa, no cal córrer a la farmàcia a cercar un coliri amb antibiòtic. Pot ser irritativa, al·lèrgica, per cansament… També cal anar en compte amb les gotes vasoconstrictores que blanquegen el vermell dels ulls, perquè quan passa l’efecte, quan deixen d’estrènyer els vasos sanguinis al cap d’un parell d’hores, torna la vermellor, i molts cops s’agreuja. És millor humidificar-los amb llàgrimes artificials o, en tot cas, posar-se una compresa d’aigua freda, que estreny els vasos sense provocar rebot.

Si l’ull fa molt mal, si hi ha una ferida, si hi ha molta supuració groga o verdosa i, especialment, si s’altera la visió, cal anar a consultar al metge. Ara bé, aquests casos són una excepció; normalment la conjuntivitis es cura sola abans d’una setmana. Es poden aplicar els remeis tradicionals i consultar els experts només en cas de que evolucioni malament, és a dir, si empitjora en comptes d’anar millorant. Cal tenir present que els ulls són un òrgan molt delicat, per tant, és bo consultar un especialista sempre que no es vegi clar, en els sentits literal i figurat.

  • Si hi ha molta secreció es recomana netejar els ulls amb una part de xampú de bebé per 10 d’aigua tèbia, sucar-hi una bola de cotó estèril i netejar les lleganyes.
  • Les tovalloles s’han de llençar a la roba bruta, ja que la conuuntivitis es pot encomanar.
  • El remei tradicional entre nosaltres són els banys amb aigua de camamilla, amb una compresa calenta aplicada als ulls, uns 10 o 15 minuts, tres o quatre cops al dia.
  • Els ulls agraeixen l’aigua calenta. especialment quan els mals empitjoren per la nit i hom es desperta pel matí ple de lleganyes.
  • En les conjuntivitis al·lèrgiques, però, convé que els banys i les compreses siguin d’aigua freda. Aquestes es reconeixen perquè solen ser estacionals, i els ulls couen molt, com si es tingués una picada de mosquit, i s’hi poden veure filaments de pus.
Remeis populars
  • Camamilla matricaria. La versió castellana manzanilla ve de manzana pequeña i camamillave del grec chamaimelon, que és poma de terra o enena, degut a la forma del botó floral del seu cap i també a la oloreta que emana de les seves flors, que segons Plinio recorda el de la poma. Matricaria ve de matriu, que es considerava que era molt bona per la matriu.És antiespasmodica i sedant i també s’utilitza en trastorns del sistema nerviós, especialment en les molèsties menstruals i en els nervis dels infants. Estimula la digestió i els moviments dels budells.
  • Les fulles d’eufràsia, escaldada desprès de bullir l’aigua una bona estona, són bones per fer compreses per als ulls.
  • També es poden rentar els ulls amb aigua tèbia amb unes gotes de vinagre.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.
Tienes que aprobar los términos para continuar

Contenidos relacionados